zOOm @ BIK 2010Assalamu'alaikum..
Di kesempatan ini, kami daripada seluruh warga penggerak Bulan Islam & Kelestarian PMIUSM mengucapkan selamat menempuh peperiksaan akhir bagi semester kedua sidang akademik 2009/10...Persembahan wayang kulit yang bertajuk “Kedatangan Islam ke Nusantara” dan teater “Cintaku Bersujud Lagi” yang dilangsungkan pada majlis perasmian penutup Bulan Islam dan Kelestarian baru-baru ini bertujuan menyampaikan ajaran Islam dengan cara kesenian dan kebudayaan.
Menurut Pengarah Bulan Islam dan Kelestarian Persatuan Mahasiswa Islam (PMI) USM, Bismi Rahman Ismail, PMI ingin menghantar mesej Islam dengan cara kesenian dan kebudayaan yang lebih menyeronokkan dan mudah diterima oleh pelajar.
“Bagi memudahkan pelajar memahami ajaran Islam yang ingin disampaikan, Bulan Islam dan Kelestarian 2010 mempelbagaikan acara yang dilangsungkan bagi menarik minat pelajar yang mempunyai kecenderungan yang bermacam.
“Seperti teater dan wayang kulit yang lebih kepada hiburan, ia boleh menarik minat sebahagian warga kampus yang lebih berminat kepada persembahan seni. Terdapat aktiviti lain seperti pameran kelestarian, zero waste , malam intelek dan pertandingan futsal yang sesuai bagi mahasiswa yang mempunyai kecenderungan dalam bidang tersebut, ” katanya.
Menurut Salwa Intan Munirah, Ilmu Kemanusiaan 3, wayang kulit yang bertajuk “Kedatangan Islam ke Nusantara” yang dipersembahkan oleh pelajar tahun akhir Pusat Pengajian Seni amat menarik, ia bukan semata-mata hiburan malah dapat mengingatkan penonton mengenai sejarah kedatangan Islam ke Asia Tenggara.
“Ceritanya bermula dengan tiga budak yang berbangsa Melayu, Cina dan India yang bertanya tentang kedatangan Islam ke Asia Tenggara. Loghat yang digunakan dapat menunjuk kan keunikan bahasa bangsa Malaysia,” katanya.
Menurut Alfifa binti Yusof, Sains Kaji Hayat 2, teater “Cintaku Bersujud lagi” adalah persembahan yang menarik dan mendekati penonton.
“Ini adalah kali pertama saya menyaksikan teater, ia amat kreatif dan mesej yang hendak disampaikan telah berjaya disampaikan kepada semua. Cerita amat mendekati penonton dan dapat menyampaikan dakwah.
“Teater tersebut dapat menghantar motif kepada mahasiswa supaya berfikir dan insaf terhadap kehidupan yang dipilih. Ia juga menghantar mesej bahawa terdapat hukuman terhadap sesiapa yang melanggar batasan pergaulan, yang mementingkan diri sendiri, berzina dan tidak menerima nasihat,”katanya.
Dalam ucapan di majlis penutup program Bulan Islam dan Kelestarian, Pengarah program, Bismi Rahman Ismail, berharap program yang berlangsung selama 3 minggu ini akan memberi impak kepada mahasiswa supaya mereka dapat mempunyai kesedaran terhadap Kelestarian Islam yang selama ini sudah wujud dalam ajaran Islam.
Menurut Bismi, borang kaji selidik akan dilakukan terhadap 11 aktiviti yang dijalankan pada Bulan Islam dan Kelestarian bagi menentukan maklum balas dan kelemahan.
“Untuk mengetahui maklum balas mahasiswa terhadap program Bulan Islam dan Kelestarian, borang soal selidik akan dijalankan bagi menentukan kelemahan yang perlu diperbaiki supaya program seterusnya akan lebih baik,” katanya.
Menurut Bismi lagi, program Bulan Islam dan
Kelestarian pertama kali dianjurkan oleh PMI dan sebelum ini dijalankan dalam mingguan sahaja dan harap akan diteruskan sebagai aktiviti tahunan.
“Saya berharap program yang bermakna ini dapat diteruskan dan dijadikan sebagai aktiviti tahunan supaya lebih banyak mahasiswa dapat manfaat daripada ajaran dan konsep kelestarian yang diutamakan dalam program ini,” katanya.
Menurut Pengarah Pusat Islam, Prof. Madya Tuan Haji Nasirun Mohd. Salleh, program PMI tidak boleh berpisah dengan Pusat Islam dan sebanyak 25% peruntukan Pusat Islam diberi kepada PMI.
“Tujuan kita memberi peruntukan sebanyak 25% adalah untuk membantu dan mencungkil bakat mahasiswa bagi kebaikan masa depan masyarakat dan kelestarian daripada Islam akan kekal selama-lamanya,” katanya.
Selain itu, konsert kelestarian yang merupakan sebahagian daripada program Bulan Islam dan Kelestarian akan ditunda pada Julai selepas Dewan Tunku Syed Putra (DTSP) USM siap menjalani pembaharuan. Tajuk konsert adalah “Lestari Seni bersama Amy Search dan Rabbani” dan tarikh masih belum ditentukan lagi.
Sumber:
Assalamu’alaikum w.b.t
Terlebih dahulu, seinfiniti rasa syukur ke hadrat Allah S.W.T kerana buku ini dapat disiapkan dalam masa yang singkat. Di kesempatan ini saya ucapkan terima kasih kepada pihak editor buku “Perjalanan 40 tahun PMIUSM” kerana berjaya menerbitkan buku ini. Saya percaya masih banyak lagi perkara-perkara atau fakta-fakta penting yang tidak dapat dimuatkan di sini kerana faktor kekangan masa selain penggerak yang terhad.
Sebagai persatuan yang didaftarkan sebagai persatuan keagamaan yang membawa wadah Islam di bumi USM, tidak dapat tidak kita perlu bergerak seiring dengan masa dan arus perubahan universiti itu sendiri, apatah lagi kita sebagai mahasiswa tidak terkecuali untuk menggalas amanah kearah menzahirkan USM melalui Program Pemacuan untuk Kecemerlangan (Apex) sejak 3 September 2008 yang lalu.
USM Kini dengan wawasan barunya dalam usaha mentransformasikan pendidikan tinggi untuk kelestarian hari esok, berdasarkan kepada strategi ‘blue ocean’ yang mencadangkan agar melakukan apa yang tidak dibuat oleh orang lain, PMIUSM berusaha untuk berfikir di luar kotak ke arah merealisasikan matlamat PMIUSM yang ada, berteraskan ekabudaya tersendiri ke arah melahirkan ahli-ahli PMIUSM, pimpinan PMIUSM dan program-program yang dijalankan sesuai dengan keadaan semasa.
Menoleh ke belakang sejenak, wujud begitu banyak usaha yang sudah dibuat ke arah ini. Namun kita perlu sedar, apakah pendekatan dakwah yang kita guna selama ini diterima oleh masyarakat? Usah hanya berbangga dengan sejarah PMIUSM yang telah dilakar oleh generasi-generasi terdahulu, kitalah mata rantai yang akan menyambung perjuangan Islam seterusnya menentukan halatuju PMIUSM yang akan datang.
USM kini, terdapat ratusan persatuan/kelab yang aktif, PMIUSM perlulah menyediakan alternatif yang lebih menarik agar warga USM lebih tertarik dengan pendekatan yang kita bawa seterusnya tertarik dengan Islam itu sendiri. Jangan hanya kita pandai menghukum orang dengan mengatakan program ‘mereka’ salah, tapi dalam masa yang sama kita gagal menyediakan apakah alternatif program yang sesuai dengan ‘jiwa’ mereka.
Terkini, PMIUSM buat julung kalinya memperkenalkan program Bulan Islam & Kelestarian untuk mendedahkan konsep kelestarian yang sememangnya sudah diamalkan dalam Islam. Dalam usia 40 tahun banyak lagi yang harus dilakukan dan tanggungjawab yang digalas bukan mudah. Semua usaha ini, berteraskan kepada nilai-nilai sejagat, berjiwa kemanusiaan, mementingkan masa depan dan melihat PMIUSM sebagai alat untuk mencapai redha Allah dengan kesanggupan untuk berkorban.
Sekian,
“Kesempurnaan Islam Mewarnai Kehidupan”
BISMI RAHMAN BIN ISMAIL
Pengarah Bulan Islam & Kelestarian 2010
Persatuan Mahasiswa Islam
Universiti Sains Malaysia

Oleh: Muhammad Hamdi bin Ismail.


Ramai yang beranggapan bahawa Islam tidak bertoleransi dengan adanya kepelbagaian agama dalam sesebuah negara. Ditambah pula dengan situasi di negara kita di mana timbul pelbagai isu yang mewujudkan ketegangan antara agama dan sikap segelintir penganut agama yang menjustifikasikan sesuatu secara emosi menyebabkan berlakunya pergaduhan dan serangan di rumah ibadat agama terbabit.

Islam menerima kepelbagaian agama yang wujud dalam dunia ini dan memberi hak kepada individu untuk memilih jalan yang difikirkannya benar. Agama bukanlah sesuatu yang memaksa seseorang membuat pilihan bertentangan dengan kehendaknya.

Dalam Surah Al –Baqarah ayat 256 , Allah berfirman :

“Tidak ada paksaan dalam agama ”

Islam juga telah menetapkan cara-cara untuk umatnya berinteraksi dengan penganut agama lain. Seperti dalam Surah Al- Isra’ ayat 125, Allah berfirman :

“Serulah kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pengajaran yang baik dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang baik ”

Dalam menyelesaikan permasalahan antara agama yang wujud dewasa ini, perlunya dianjurkan dialog antara tokoh- tokoh daripada setiap agama. Masalah akan dapat diselesaikan apabila pemimpin agama duduk berbincang dan saling memahami agar wujud perdamaian antara satu sama lain. Hal ini juga merupakan satu metod dakwah yang berkesan kepada yang bukan muslim. Sukar untuk bukan Islam mendengar ceramah atau kuliah mingguan di masjid. Tetapi, apabila dialog antara agama dihadiri oleh penceramah daripada pelbagai latar bangsa dan agama, maka bukan Islam lebih bersifat terbuka untuk menghadirinya dan ini merupakan satu peluang untuk kita menyampaikan mesej Islam kepada mereka.

Dialog antara agama bukanlah satu medan untuk membahaskan siapa yang betul dan siapa yang salah. Bukan juga membincangkan agama siapa yang benar dan agama siapa yang korup.Ketika Allah SWT menurunkan ayat al-Quran yang memerintahkan manusia agar saling kenal mengenal perbezaan yang berlaku di antara manusia bukan sahaja meliputi perbezaan kaum, malah agama dan kepercayaan. Fenomena berbilang agama adalah seiring dengan perkembangan manusia yang berbilang bangsa itu semenjak sekian lama. Kita tidak dapat mengelak daripada berinteraksi dengan bangsa atau penganut agama lain. Kita harus menerima fakta bahawa ada pelbagai agama wujud di dunia ini dan terdapat banyak perbezaan antara satu sama lain dan kita mesti mencari jalan bagaimana untuk terus hidup secara kebersamaan dengan masyarakat berbilang bangsa dan agama.

Dialog antara agama, tidak bermaksud menyamaratakan semua agama dalam konteks ini. Mana mungkin penyamarataan dibuat sedangkan sesiapa sahaja tahu bahawa asas agama malah sejarahnya begitu berbeza. Terdapat perbezaan yang jelas antara konsep akidah Islam dengan agama lain. Tidak mungkin semua agama itu sama.

Surah Al Hujurat ayat 11, Allah berfirman

“Wahai manusia! Sungguh, Kami telah menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan, kemudian Kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku agar kamu saling mengenal. Sungguh, yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa. Sungguh, Allah Maha Mengetahui, Maha Teliti”

Maka manusia dituntut agar belajar untuk menjadikan perbezaan itu sebagai medan kenal mengenal dan bukannya gelanggang krisis dan perbalahan. Untuk seorang manusia berkenalan dan seterusnya bekerjasama antara satu sama lain, mereka memerlukan beberapa perkara yang boleh dikongsi bersama untuk menghasilkan persefahaman. Maka di sinilah, dialog antara agama mengambil tempat. Senario ini juga bertujuan untuk menerokai beberapa persamaan yang ada di antara agama dan persamaan itu banyak ditemui di peringkat etika dan nilai dalam berinteraksi dengan masyarakat. Kita tidak sedar bahawa sebenarnya, banyak persamaan yang wujud antara manusia berbilang agama cumanya kadang-kadang manusia bersikap tertutup dalam membincangkan hal agama dan menganggap ianya isu sensitif dan akan menyinggung perasaan orang lain. Akibatnya, kita saling tidak mengenali dan sering berasa curiga antara satu sama lain.

Kesimpulannya, kita sebagai penganut agama Islam, kita yakin Islam itu agama yang benar, sampaikanlah Islam kepada mereka yang masih belum menerima hidayah Allah. Untuk menyampaikan dakwah kepada mereka, salah satu caranya ialah berdialog. Namun, untuk berdialog memerlukan ilmu. Pelajarilah ilmu-ilmu berdakwah dari orang yang tahu. Janganlah kita masih bersenang-lenang dan berada dalam ‘zon selesa’ kerana situasi sekarang bukanlah mudah. Agama lain bersungguh-sungguh dalam menyampaikan agama mereka walaupun jelas kebathilan yang disampaikan. Namun, kita yang berada di pihak yang benar masih takut-takut menyampaikan keindahan Islam kepada yang bukan Islam dengan alasan takut menyinggung perasaan mereka.

Dalam Surah Al-Imran ayat 110, Allah berfirman :

Kamu (umat Islam) adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia (kerana kamu) menyuruh (berbuat ) yang makruf dan mencegah dari yang mungkar dan beriman kepada Allah. Sekiranya ahli kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka. Di antara mereka ada yang beriman, namun kebanyakan mereka adalah orang-orang fasik.

PMiUSM kini merealisasikan BIK 2010

Zer0 WasTe

Tentang BIK

My photo
USM, Penang, Malaysia
Bulan Islam & Kelestarian (BIK)merupakan projek Major PMiUSM bagi sidang akademik 2009/10. BIK juga merupakan antara tujuh projek yang menang bagi pertandingan Projek Lestari Siswa kategori A (dalam kampus) bagi sidang 2009/10. Antara enam Projek Lestari Siswa yang lain ialah Greenlung, Culinary Garden, Cendawan Tiram, Cambodia, Kuala Gula dan Projek Anak Yatim. Program BIK bermula pada 28hb Februari hingga 20 Mac 2010 yang bertemakan Kesempurnaan Islam Mewarnai Kehidupan. Antara Program2 BIK: 28hb Feb: Openday(Route Explore & Prasmian BIK) 1-5hbMac: Pameran Islam & Kelestarian serta Jualan 6hb Mac: Smart Solat, DKG31 11hb Mac: Interfaith Dialogue, DK SK4 13hb Mac: Konsert Inspirasi Lestari Seni bersama "Amy Search & Rabbani" Padang Minden, USM 20hb Mac 8.30pg- 5.30ptg: Konvensyen BIK'10, Dewan Budaya, USM 20hb Mac 8.30mlm: Majlis Penutup BIK'10 (Teater Kelestarian & Wayang kulit) Dewan Budaya, USM 28hb Feb -20hb Mac: Kempen Zero Waste

Calender

Demi Masa

BIK Final Programme Countdown

Program UTAMA BIK 2010

Followers

Chat_BIK


ShoutMix chat widget

FEEDJIT Live Traffic Feed